Toggle Navigation

 

Brzo kim pecivo

Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao začin uz hleb i razne vrste peciva.

Plativoo
Priprema

U dublju posudu staviti brašno, prašak za pecivo, so, mleko, puter, kiselo mleko i malo kima.

Testo dobro izraditi i umesiti da bude meko i glatko tako da se odvaja od zidova posude.

Rastanjiti testo oklagijom, formirati željene oblike (pogacice, kiflice...) i ređ’ati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Premazati žumancem, posuti kimom i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 91 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 45.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 150 g putera
    • 200 ml mleka
    • 50 g kiselog mleka
    • 30 g kima
    • 1 kašičica soli
    • 1 žumance
    • 1 kesica praška za pecivo