Toggle Navigation

 

Andaluzijska pita

Španija je zemlja sa puno pokrajina i naravno svaka od njih ima osobenosti, naročito u kuhinji, po kojima se prepoznaju. Tako u andaluzijsku pitu ide više sastojaka što je razlikuje od klasične španske pite.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti oba brašna i prašak za pecivo.

Sitno iseckati slaninu, šampinjone, bukovače, papriku i kisele krastavce.

Staviti povrće u činiju sa brašnom, dodati jaja i promešati.

Uliti ulje, posoliti, sipati mleko i promešati. Smesu razliti u pripremljenu tepsiju, poravnati kašikom i posuti kukuruzom šećercom.

Staviti pitu da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 30 minuta.

Toplu pitu iseći na kocke i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 466 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 233 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jajeta
    • 200 g brašna
    • 200 g kukurznog brašna
    • 200 ml obranog mleka
    • 100 ml ulja
    • so
    • 100 g šampinjona
    • 100 g bukovače
    • 1 crvena paprika
    • 3 kisela krastavca
    • 100 g dimljene slanine u listićima
    • 100 g kukuruza šećerca
    • 1 prašak za pecivo