Toggle Navigation

 

Zapečene ćufte

Ražano brašno sadrži manje glutena od pšeničnog, a mnogo više vlakana, pa je hleb koji sadrži ovu žitaricu zdraviji. Ražani hleb koji se najčešće kupuje u prodavnicama je tamniji i ima više vlage zbog čega duže zadržava svežinu. Pravi se od 30% ražanog i 70% pšeničnog brašna.

Plativoo
Priprema

U posudu staviti meso, jaja, sitno iseckan beli luk, biber, so, crvenu mlevenu papriku i prezle natopljene sa malo vode. Dobro umesiti masu, napraviti ćuftice i ređati ih u vatrostalnu činiju. Na ulju propržiti crni luk isečen na listove, dodati usitnjenu papriku, paradajz pelat, grašak i pirinač. Začiniti i dinstati 5 minuta. Pripremljeno povrće sipati u činiju preko „ćuftica“ i zapeći u rerni na 180*C, 30 minuta. Jelo servirati sa ražanim hlebom.
Ovaj obrok sadrži znatnu količinu dijetnih vlakana, za koja se danas zna da imaju mnogobrojne pozitivne efekte na funkcionisanje organizma. Količinu dijetnih vlakana u obroku možete dodatno povećati ukoliko umesto belog, glaziranog upotrebite integralni pirinač.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 205 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 102.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 2 jaja
    • 30 g prezle
    • 2 cena belog luka
    • biber
    • so
    • 150 g crnog luka
    • 300 g paprike
    • 300 g paradajz pelata
    • 100 g graška
    • 100 g pirinča
    • 2 kašike ulja
    • peršunov list
    • 300 g ražanog hleba