Toggle Navigation

 

Voćni list

Riba list je pljosnatog oblika, sa gornje strane ima kožu crne boje koja se mora oguliti, dok sa donje strane ima belu kožu koja kod manjih primeraka može i ostati. Od jedne ribe se mogu napraviti četiri fileta, a od središnje kosti i glave ukusna riblja supa. Fileti lista dostupni su i pripremljeni, najčešće zamrznuti.

Plativoo
Priprema

Napraviti marinadu od maslinovog ulja, soka od limuna, dodatka jelima, bosiljka, ruzmarina i peršuna, i time premazati svaki filet. U tepsiju staviti foliju, na dno poređati polovinu isečenih kolutova pomorandže, limuna i jabuke. Preko voća poređati filete i na svaki od njih staviti ostatak voća. Zapeći ribu u rerni 20 minuta na 200*C. List servirati uz prilog od barenog prokelja.
Aromatičan obrok, sa niskim sadržajem natrijuma, u kojem i pored velike količine masnoća, dominiraju nezasićene masne kiseline koje imaju pozitivan efekat na organizam. Poželjno je da osobe kojima je ograničen unos masnoća, pripreme marinadu sa manjom količinom maslinovog ulja, čime mogu smanjiti ukupnu količinu masnoća u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 87.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta ribe list
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • dodatak jelu
    • bosiljak
    • ruzmarin
    • peršunov list
    • sok od jednog limuna
    • 300 g pomorandže
    • 300 g jabuka
    • 200 g limuna
    • 400 g barenog prokelja