Toggle Navigation

 

Teleća džigerica u kiseloj pavlaci

Najbolji nutritivni izvor hem gvožđa su iznutrice - džigerica, srce, bubrezi, zatim, crvena mesa i žumanca. Hem gvožđe je oblik gvožđa koji se u ljudskom organizmu najbolje prihvata i najviše iskoristi. Ipak treba voditi računa jer je džigerica veoma bogata holesterolom.

Plativoo
Priprema

Ne delu ulja propržiti isečenu džigericu. Na drugoj polovini ulja propržiti praziluk isečen na kolutove, dodati papriku iseckanu na rezance, preliti sa malo vode i dodati džigericu. Kuvati dok tečnost ne ispari pa dodati kiselu pavlaku. Gotovu džigericu servirati uz bareni pirinač i poslužiti uz krišku raženog hleba
Sirova džigerica je veoma često mikrobiološki kontaminirana. Potrebno je preduzeti mere predostrožnosti kako bi pripremljena džigerica bila bezbedna za upotrebu. Najbolja je kada se iseče na manje komade i peče dok iz nje ne prestane da curi ružičasta sukrvica.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 755 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 422 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 377.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 211 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teleće džigerice
    • 300 g praziluka
    • 400 g paprike
    • 200 ml kisele pavlake
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g raženog hleba