Toggle Navigation

 

Svinjski vrat i punjeni paradajz

Poznato je da paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Međutim, za razliku od većine drugih antioksidanata čija je iskoristljivost veća u svežoj namirnici, likopen u proizvodima od paradajza ima mnogo veću iskoristivost nego u svežem plodu.

Plativoo
Priprema

Svinjski vrat iseći na šnicle, posuti iseckanom mirođ‹ijom, preliti uljem i marinirati oko sat vremena.

Na malo ulja kratko propržiti iseckanu papriku i stabljike celera, dodati pirinač, preliti pavlakom i promešati nadev.

Paradajz izdubiti, napuniti nadevom, staviti mocarelu i zapeći u rerni par minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Marinirani svinjski vrat ispeći u gril tiganju.

Servirati svinjski vrat uz punjeni paradajz i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 22 %

Masti - 48 g

Masti (%) - 65 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 103 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 643 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 24 g

Masti (%) - 32.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 51.5 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 321.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog vrata
    • 5 kašika ulja
    • so,
    • biber
    • 4 veća paradajza
    • 250 g barenog pirinča
    • 100 g crvene paprike
    • stabljike celera
    • mirođija
    • 80 ml pavlake za kuvanje
    • 60 g mocarele