Toggle Navigation

 

Svinjski ražnjići sa graškom na seljački način

Grašak se kao sveža mahunarka pojavljuje u proleće, ali može da se jede tokom cele godine, kao konzerviran, zamrznut ili osušen grašak. Savremenim tehnološkim postupcima dubokog rashlađivanja mogu se u potpunosti sačuvati hranljivi i vitaminski sastav graška. Prilikom pripreme je važno da se zamrznut grašak termički obradi bez prethodnog odmrzavanja, čime se čuva, ne samo njegova lepa zelena boja, već i njegova nutritivna vrednost.

Plativoo
Priprema

Na puteru i delu ulja prodinstati naseckan mladi luk i usitnjeni beli luk. Dodati grašak, naliti malo vode, kuvati 15 minuta, a zatim začiniti. Gotov grašak sipati u vatrostalnu posudu i preliti umućenim jajima sa pavlakom. Staviti u zagrejanu rernu na 200*C da se zapeče, oko 10 minuta. Od svinjskog filea napraviti ražnjiće i ispeći na malo zagrejanog ulja. Servirati ražnjiće i grašak na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.
Grašak, kao i druge mahunarke, predstavlja povrće veoma bogato različitim hranljivim materijama, pre svega ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima, zahvaljujući čemu jedna porcija ovog obroka sadrži čak 13 g dijetnih vlakana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 770 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 385 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 500 g graška
    • 2 kašike ulja
    • 30 g putera
    • mirodija
    • 1 veza mladog luka
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 2 jaja
    • 100 ml kisele pavlake
    • 200 g ražanog hleba