Na puteru i delu ulja prodinstati naseckan mladi luk i usitnjeni beli luk. Dodati grašak, naliti malo vode, kuvati 15 minuta, a zatim začiniti. Gotov grašak sipati u vatrostalnu posudu i preliti umućenim jajima sa pavlakom. Staviti u zagrejanu rernu na 200*C da se zapeče, oko 10 minuta. Od svinjskog filea napraviti ražnjiće i ispeći na malo zagrejanog ulja. Servirati ražnjiće i grašak na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.
Grašak, kao i druge mahunarke, predstavlja povrće veoma bogato različitim hranljivim materijama, pre svega ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima, zahvaljujući čemu jedna porcija ovog obroka sadrži čak 13 g dijetnih vlakana.
Porcija za odraslu osobu - 450 g
Energetska vrednost porcije - 550 kcal
Natrijum - 770 mg
Masti - 22 g
Masti (%) - 37 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 220 mg
Belančevine - 46 g
Belančevine (%) - 34 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 29 %
Vlakna - 13 g
Porcija za odraslu osobu - 225 g
Energetska vrednost porcije - 275 kcal
Natrijum - 385 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 18.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 110 mg
Belančevine - 23 g
Belančevine (%) - 17 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %
Vlakna - 6.5 g