Toggle Navigation

 

Svinjski file sa krompirom i kajmakom

Kajmak se dobija odvajanjem gornjeg masnog sloja sa ohlađenog ili skuvanog sirovog mleka. Može se praviti od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka.

Plativoo
Priprema

Krompir staviti u šerpu sa ključalom vodom, kuvati 15 minuta, a zatim ga izvaditi, posoliti, pobiberiti, staviti u tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 200*C 15 minuta.

Kajmak rastopiti i začiniti tucanom paprikom.

Svinjski file iseći, začiniti i peći na zagrejanom ulju. Pred kraj pečenja posuti majčinom dušicom.

Listiće slanine propržiti u tiganju dok ne postane hrskava.

Servirati file i slaninu uz prilog od krompira i kajmaka i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 24 %

Masti - 41 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 21 g

Holesterol - 192 mg

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 481 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 20.5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 10.5 g

Holesterol - 96 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Natrijum - 240.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 600 g krompira
    • 250 g kajmaka
    • 40 g slanine u listićima
    • 3 kašike ulja
    • tucana paprika
    • so,
    • biber
    • majčina dušica