Toggle Navigation

 

Rolnice „Vukas“

Karakterističan sastojak ovog jela je začin šafran, narandžastocrveni začin koji se koristi u mediteranskoj i azijskim kuhinjama dajući jelima karakterističnu žuto-narandžastu boju. Šafran intenzivno miriše, gotovo kao mošus, ima nežno gorak i aromatičan ukus. Upotrebljava se u malim količinama.

Plativoo
Priprema

Filee rastanjiti tučkom, posoliti, pobiberiti i staviti listiće pršute i sira. Uviti u rolnicu, pričvrstiti čačkalicom i ispeći na delu ulja. Na preostalom ulju propržiti gambore, flambirati konjakom, naliti pavlakom za kuvanje i posuti šafranom. Kuvati sos par minuta dok se ne zgusne. Odstraniti čačkalice iz rolnica, servirati ih na tanjir, preliti flambiranim gamborima u sosu i poslužiti uz bareni brokoli i krišku ražanog hleba.
Američka asocijacija za istraživanje raka ustanovila je da brokoli smanjuje verovatnoću da pušači obole od raka. Autor ovog istraživanja Li Tang naglašava da “brokoli nije lek, ali pušači mogu da smanje rizik“ i da je ovo istraživanje, sprovedeno na 1743 osobe, potvrdilo da je brokoli koristan čak i u borbi protiv najtežih oboljenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 170 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 60 g pršute u listićima
    • 60 g sira trapista u listićima
    • šafran
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g gambora
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 30 ml konjaka
    • so
    • biber
    • 400 g barenog brokolija
    • 300 g ražanog hleba