Toggle Navigation

 

Piletina sa vlašac pireom i gljivama

Dodaje se u omlete, sendviče, izvrstan je kao dodatak raznim vrstama sireva, dodaje se u sosove, jela od povrća i uvek se dodaje na kraju kuvanja da ne bi izgubio aromu. Vlašac se često koristi i kao dekoracija, a osušen se koristi kao sastojak u raznim začinskim mešavinama (fines herbes).

Plativoo
Priprema

Krompir iseći na manje komade, staviti u šerpu sa toplom vodom, posoliti i kuvati dok ne omekša. Krompir procediti, dodati puter i napraviti pire. U pire dodati sitno iseckan vlašac i promešati.

Piletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i premazati senfom. Peći piletinu na zagrejanom maslinovom ulju sa strane koja nije premazana senfom. Posuti brašnom i tek tada okrenuti piletinu. Preliti vodom i ostaviti da se ukrčka.

Na preostalom ulju ispeći iseckane šitake i bukovače, promešati, posoliti i pobiberiti.

Servirati piletinu na tanjir uz prilog od vlašac pirea i gljiva.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 39 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 99 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 377 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49.5 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 188.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 200 g šitaki gljiva
    • 200 g bukovače
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 20 g senfa
    • 500 g krompira
    • vlašac
    • so,
    • biber