Toggle Navigation

 

Lisnati file

Čuveni antioksidans, beta-karotin je biljni pigment koji se nalazi u povrću i voću. Kako je šargarapa veoma bogata beta-karotinom, koji uz malo masti u jelu prelazi u vitamin A, prilikom pripreme variva od šargarepe uvek treba dodati malo ulja ili putera.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti začinjeni svinjski file sa svih strana. Lisnato testo rastanjiti oklagijom, položiti file na testo i urolovati. Staviti u vatrostalnu posudu, premazati umućenim jajetom i peći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C. Na puteru sotirati šargarepu i servirati je uz file u lisnatom testu. Kao prilog poslužiti salatu od svežeg paradajza.
Zbog izuzetno visokog sadržaja ne samo ukupnih i zasićenih, aterogenih masti, već i transmasti poreklom iz lisnatog testa, u ovom obroku povremeno mogu da uživaju deca i odrasle, zdrave, fizički aktivne osobe
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 140 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 250 g lisnatog testa
    • 600 g barene šargarepe
    • 10 g putera
    • so
    • biber
    • 1 jaje
    • 400 g paradajza