Toggle Navigation

 

Goveđi gulaš sa kiselim krastavcima

Pokušajte da u ishranu uvedete proizvode od celog zrna – hleb, pecivo, pahuljice od celog zrna, ali i testeninu. Istraživanja pokazuju da se proizvodi od rafiniranog brašna pšenice povezuju, ne samo sa gojaznošću, već i sa povećanim rizikom za nastanak insulinske rezistencije i metaboličkog sindroma koji prethode nastanku šećerne bolesti i bolesti srca i krvnih sudova.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckan crni luk propržiti na zagrejanom ulju, dodati crvenu mlevenu papriku i promešati. Goveđe meso iseći na kockice, osušiti čistom krpom i dodati u šerpu sa lukom. Kratko propržiti uz stalno mešanje, posoliti, naliti malo vrele vode, poklopiti i na tihoj vatri dinstati dok meso ne omekša. Krastavce iseckati na tanke rezance i dodati u gulaš pred kraj kuvanja. Obariti testeninu, ocediti i servirati u dubok tanjir, preliti jogurtom i dodati gulaš. Jelo posuti sitno seckanim peršunom i servirati uz crni hleb.
Za pripremu gulaša goveđe meso treba da se naseče na kocke. Može se dinstati sa povrćem podlivajući ga vodom, što je tipično za jela mađarske kuhinje, poput perkelta i gulaša. Za rafiniraniji ukus možete meso podlivati bujonom ili vinom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 glavice crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika crvene mlevene paprike
    • 400 g goveđeg mesa
    • so
    • 2 kisela krastavca
    • peršunov list
    • 300 ml vrele vode
    • 200 g crnog hleba
    • 2 kašike jogurta od obranog mleka
    • 250 g integralne testenine