Toggle Navigation

 

Ćuretina u sosu od pršute sa sendvičima u slanini

Dimljeni sirevi su sirevi koji su “zadimljeni”. Često su to cheddar ili emmentaler i prave se u obliku kobasice. Uglavnom se dimljeni ukus dobija pomoću hemikalija, a ređe vešanjem sira iznad vatre. Često su dodatno začinjeni biljkama ili biljnim proteinom koji ima ukus šunke.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći, rastanjiti tučkom za meso, začiniti i ispeći.

Na puteru propržiti naseckanu pršutu, dodati susam i naliti pavlakom za kuvanje.

Krompir iseći na kolutove, a zatim napraviti „sendviče“ od krompira i sira i uviti ih u slaninu.

Poređati sendviče u tepsiju i zapeći nekoliko minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Servirati na tanjir ćuretinu i sendviče i preliti sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 28 %

Masti - 39 g

Zasićene masti - 52 g

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 133 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Vlakna - 20 g

Natrijum - 1240 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Masti - 19.5 g

Zasićene masti - 26 g

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 66.5 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Vlakna - 10 g

Natrijum - 620 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 100 g dimljene slanine u listićima
    • 600 g barenog krompira (do 80% kuvanog)
    • 80 g dimljenog sira
    • 1 kašika ulja
    • 15 g putera
    • 80 g pršute
    • 20 g proprženog susama
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber