Vrlo je važno izabrati odgovarajuće povrće za pripremu ovog jela. Potrebno je da tikvice, plavi patlidžani i paprike budu približno istog prečnika, oko 4 cm. Pošto se prilikom pripreme jela koristi neljušteno povrće, dobro ga oprati i ukloniti oštećene delove. Najpre pripremiti sos od paradajza. U tiganj sipati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i propržiti na tihoj vatri. Zatim dodati paradajz sos, sitno iseckan beli luk, bosiljak i peršun. Ostaviti da se malo krčka na tihoj vatri, a zatim sos sipati u ovalni sud za pečenje. Tikvicu i patlidžan iseći oštrim nožem na što tanje kolutove približno jednakog prečnika. Baburama odstraniti semenke i takođe seći na tanke kolutove. Zatim u ovalni sud za pečenje u koji je sipan prethodno pripremljen sos ređati povrće jedno za drugim, prvo po obodu suda, a na kraju popuniti sredinu. Ukoliko se povrće ne uklapa u potpunosti po prečniku, nožem korigovati veličinu. Na kraju povrće posoliti, začiniti bosiljkom i peršunom i prekriti masnim papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 200*C. Pred kraj pečenja skinuti papir i izvaditi jelo iz rerne čim povrće počne da dobija boju po ivicama, ne dopustiti da potamni. Ratatouille služiti uz kuvani pirinač ili uz krompir spremljen po želji, uz čašu kvalitetnog crnog vina.