Toggle Navigation

 

Tradicionalni transilvanijski kolač

chimney cake - odžak kolač

Plativoo
Priprema

Priprema testa: Mleko i vodu zagrejati zajedno, u istoj posudi, pa u to dodati kvasac i pustiti da uskisne. Puter otopiti i prohladiti. Brašno sipati u veću činiju,  dodati otopljen puter, jaje, malo soli, ekstrakt vanile, narendanu koricu limuna, pripremljen kvasac i zamesiti testo. Testo će biti malo tvrđe (ne treba briniti zbog toga jer posle bude sve super). Tako umešeno testo ostaviti 1 sat da se udvostruči. Testo zatim staviti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti  na debljinu 1 cm i iseći u trake širine 2 cm. Svaku traku rolati oko modle za šaum rolne tako da svaki sledeci red prelazi preko prethodnog.

Za šećerni preliv je potrebno razmutiti 5 kašika šećera sa 4 kašike vrele vode. Svaku umotanu rolnu premazati prelivom i uvaljati u mešavinu kristal šećera i vanil-šećera. (za 15 kolača potrebno je 3 kesice vanil-šećera i 3 kašike kristal šećera).  Kolače poređati uspravno u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 15 minuta.

Za to vreme u tri činije pripremiti smesu za posipanje. U prvu činiju staviti 1 kesicu cimeta i 1 kesicu vanil-šećera, u drugu 2 kašike kokosovog brašna i 1 kesicu vanil-šećera, a u treću 1kesicu vanil-šećera i 3 kašike mlevenoh oraha.

Pečene kolače skinuti sa modli, premazati šećernim prelivom i posipati različitim smesama za posipanje da bi se dobola tri različita ukusa kolača. Prijatno.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

    • 400 g brašna (tip 400)
    • 30 g svežeg kvasca
    • 1 jaje
    • 75 ml mleka
    • 50 ml mlake vode
    • 2 kašike šećera
    • 70 g putera
    • rendana kora 1 limuna
    • 1 kašicica ekstrakta vanile
    • malo soli