Puter, šećer i vanil šećer penasto umutite mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno mućenje. U ovu smešu dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i na vrh noža soli (kao kad pravite palačinke). Sve još jednom dobro umitite mikserom. Dodajte naribanu koru i sok od narandže, čokoladu iseckanu na kockice, rum i začine. Lešnik pre nego što sameljete propržite kratko u tiganju da bi imao jaču aromu i mlevenog ga dodajte u testo. Sve dobro promešajte varjačom. Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom. Testo izručite u kalup i stavite ga u rernu zagrejanu na 180°C, i pecite otprilike sat vremena. Pre nego što izvadite kuglof iz rerne probajte iglom da li je dobro pečen. Ako na igli ne ostaje trag znači da je dobar, ali vodite računa ni da ga ne prepečete jer će biti suv. Pečeni kuglof, kad ga izvadite iz rerne, ostavite desetak minuta da se malo prohladi i prevrnite na tanjir. Za ovaj kuglof sam napravila preliv od čokolade na sledeći način: otopite i izmešajte 100 g čokolade, 1 kašiku putera, 1 kašiku mleka, 1 kašiku ruma. Otopljenom čokoladom prelijte još topao kuglof i sve ostavite da se ohladi - pod uslovom da možete (ili u ovom slučaju, ako morate) da dočekate da se ohladi. http://www.kuvarancije.com/recepti/slatki%C5%A1i/item/169-kuglof-sa-%C4%8Dokoladom-i-pomorand%C5%BEom