Toggle Navigation

 

Pogača od kiflica

Lan se u ishrani može koristiti na više načina. Celim semenkama obogatiće testo za hleb, kifle ili kolače. Sveže samlevene semenke lana mogu se dodavati različitim jelima, žitaricama, salatama, supama od povrća, sarmama

Plativoo
Priprema

Umesiti glatko i vazdušasto testo od brašna, jaja, kvasca, šećera, soli, ulja, margarina i mleka. Testo podeliti na 4 lopte i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Razvaljati testo oklagijom, iseći i praviti kiflice. U sredinu pripremljene tepsije staviti deo testa (napraviti lopticu ili cvet), a oko njega u krug ređati kiflice jednu uz drugu dok se tepsija ne popuni.

Gotovu pogaču od kiflica premazati umućenim žumancetom, posuti semenkama lana i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 127 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 63.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za premazivanje:
    • 1 jaje
    • semenki lana
  • Ostali sastojci:
    • 1 kg oštrog brašna
    • 600 ml mleka
    • 100 ml ulja
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 250 g margarina
    • 1 jaje
Ključne reči:
brašno jaja kvasac margarin mleko lan