Toggle Navigation

 

Lisnata pogača (Ruža pogača)

Vrlo dekorativna pogača, pogodna sa razne svečanosti, a uz to je svakako uskusna!

Plativoo
Priprema

Mleko (700 ml) umesiti sa kockom svežeg kvasca, 1,5 kg brašna, malo ulja, šećera i soli (koliko stane između prstiju). Testo blago umesiti ( da ne bude pretvrdo) i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Radnu površinu posuti brašnom, staviti udvostručeno testo, nikako ga ne treba premesiti, i razviti kao za gužvaru. Posebno izraditi 1 margarin (najbolje "dobro jutro") sa 4 žumanca i malo soli, premazati testo i uviti kao gužvaru. Testo rezati na debljinu 4 prsta, slagati kao ruže u tepsiju (kao na slici), ali ih ne treba sastavljati već ostaviti razmak 1,5 prst. Testo odnosno ružu ostaviti u tepsiji par minuta da se "odmori" a zatim staviti u rernu zagrejanu na 200*C i peći (već posle 10 minuta pečenja izvaditi iz rerne, premazati margarinom sa žumancem i nastaviti peći dok ne porumeni).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Jovana68

Sastojci

    • 700 ml mleka
    • 1 kocka svežeg kvasca
    • malo ulja
    • 1 margarin
    • 4 žumanca