Patlidžan isecite uzduž na kriške, posolite i premažite ga uljem sa obe strane. Zapecite ga u tiganju ili na roštilju, bez dodavanja masnoće. Paradajzu ogulite ljusku. To ćete najlakše uraditi ako ljusku svežeg paradajza malo zasečete nožem i zatim stavite na minut u vrelu vodu. Izvadite paradajz, prelite ga hladnom vodom, da ne ispečete prste, i skinite ljusku. U odgovarajuću šerpu sipajte ulje i propržite crni luk iseckan na kockice. Dodajte mleveno meso, posolite, pobiberite i mešajte dok meso ne pobeli. Paradajz iseckajte na kocke, ocedite ga od viška vode i uz čenove belog luka, 1 karanfilić, i šaku iseckanih listova bosiljka dodajte u meso. Sve krčkajte na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dvadesetak minuta - ili u zavisnosti od toga koliko je voden paradajz, vreme može biti i duže ili kraće. Sos ne treba da bude mnogo voden, odnosno treba da bude što gušći, ali ne preterano i vodite računa da vam ne zagori. Bešamel: Na puteru kratko propržite brašno, ali ono ne sme da porumeni. šerpu sa brašnom skinite sa ringle i dodajte so, biber, muskatni oraščić i mleko i dobro sve izmešajte. Vratite šerpu na ringlu, i kuvajte sos uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U tepsiju ili vatrostalnu činiju, prvo sipajte malo bešamela, pa ređajte patlidžan, preko njega sos od mesa i paradajza, naribani sir, pa opet patlidžan i tako do kraja dok ne potrošite sav materijal. Na kraju sve prelite bešamelom i pospite ribanim parmezanom. Pecite u rerni na 220°C dok ne porumeni, najviše pola sata.
Porcija za odraslu osobu - 400 g
Energetska vrednost porcije - 305 kcal
Natrijum - 344 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 39 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 114 mg
Belančevine - 30 g
Belančevine (%) - 39 %
Ugljeni hidrati - 17 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal
Natrijum - 172 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 19.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 57 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 19.5 %
Ugljeni hidrati - 8.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 11 %
Vlakna - 2.5 g