Toggle Navigation

 

Kabulski pilav

Jako ukusno avganistansko jelo

Plativoo
Priprema

1 Kuhajte janjetinu (jagnjetinu) (može i teletina) sa povrćem u slanoj vodi dok ne omekša. Kada je meso gotovo izvadite meso. Povrće iz juhe (supe) vam neće trebati, ali juha (supa) hoće. 2. Rižu (pirinač) vrlo dugog i krupnog zrna skuhajte do pola u mnogo slane vode. 3. Takvu rižu procijedite, pospete zeerom i ostavite da se hladi. 4. Zeera je začin koji ce riži dati smedjkastu boju i ugodan miris. Koristi se mnogo u indijskoj, iranskoj i avganistanskoj kuhinji. 5. Karamelizirajte šećer. Kada poprimi smedju boju, uklonite ga s vatre i zalijete jednom šalicom (šoljom) juhe. 6. Tu smjesu pospete po riži i dobro umješate, tako da sva zrna riže poprime svijetlo smedju boju. Tada u rižu dodate preostalu juhu, i kuhate na laganoj vatri dok riža ne bude potpuno suha. 7. Nasjeckate i ogulite bademe 8. Operete groždjice (najbolje one od bijelog grozdja). 9. Mrkvu (šargarepu) ogulite i narežete na 5 cm duge i 5 milimetara debele štapiće. 10. Kratko popržite mrkvu na malo ulja 11. Dodajte na mrkvu groždjice i pržite uz mješanje 3-5 minuta 12. Dodajte bademe (po želji uz bademe možete dodati i malo pistaćija).

Posluživanje i  serviranje: Kuhano meso stavite na servirni tanjir. Po mesu rasporedite rižu,  tako da izgleda kao malo brdašce. Meso se ne bi smjelo vidjeti ispod riže. Na rižu rasporedite prženu mrkvu, bademe i groždjice (i pistacije ako ste se odlučili za tu verziju).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

zelja

Sastojci

    • 500 g jagnjetine ili teletine
    • 5 šolja pirinča
    • 200 g šargarepe
    • 200 g grožđica
    • 100 g badema ili pistacija
    • 1 kašicica zeere
    • 2 šoljice supe
    • 5 kašika šećera