Toggle Navigation

 

Testenina u finom sosu od pršute i šampinjona

Suva testenina se u originalnoj ambalaži, na suvom i hladnom mestu može čuvati, praktično, neograničeno. Sveža testenina treba da ima prijatan miris, a zbog svoje osetljivosti se može čuvati nekoliko dana u frižideru ili oko mesec dana u zamrzivaču. Već skuvanu testinu, u dobroj ambalaži, možete čuvati u frižideru najduže pet dana.

Plativoo
Priprema

U tiganju na zagrejanom ulju propržiti isečene šampinjone.

Dodati pršutu i iseckan sušeni paradajz, naliti pavlakom za kuvanje, sokom od paradajza, začiniti i ukuvati sos.

U pripremljen sos od šampinjona i pršute dodati barenu testeninu, promešati i servirati na tanjir sa rukolom.

Paradajz i proizvodi od paradajza su veoma važan izvor likopena u svakodnevnoj ishrani. Zahvaljujući velikoj antioksidacionoj moći paradajz je pravi čistač organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 820 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 150 g šampinjona
    • 120 g pršute
    • 120 g sušenog paradajza
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 100 ml soka od paradajza
    • biber
    • so
    • 3 kašike ulja
    • 40 g rukole