Odseći vrhove krompira i izdubiti sredinu. Na vrelom ulju propržiti iseckan crni luk, dodati šampinjone isečene na listiće, izrendanu sredinu krompira, posoliti i dodati kim. Gotovom smesom napuniti izdubljene krompire i poklopiti odsečenim vrhovima. Poređati u posudu i dodati beli luk. Krompire posuti mešavinom crvene mlevene paprike i dodatkom za jela, susamom i ruzmarinom. Poklopiti i peći 30-ak minuta u rerni na 200*C. Zatim skloniti poklopac i zapeći. Na tanjir servirati krompir, a na list zelene salate staviti rendanu šargarepu.
Za razliku od krompira pečenog na masnoći koji dovodi do naglog skoka šećera i insulina u krvi, ugljeni hidrati iz ovako pripremljenog krompira se postupno oslobađaju.
Porcija za odraslu osobu - 420 g
Energetska vrednost porcije - 370 kcal
Natrijum - 89 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 30 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 11 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 52 g
Ugljeni hidrati (%) - 58 %
Vlakna - 10 g
Porcija za odraslu osobu - 210 g
Energetska vrednost porcije - 185 kcal
Natrijum - 44.5 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 15 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 5.5 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 26 g
Ugljeni hidrati (%) - 29 %
Vlakna - 5 g