Toggle Navigation

 

Pomodori olive piletina

Pomfrit danas možete nabaviti u zamrznutom obliku – očišćen i iseckan krompir, blanširan i minimalno fritiran kako bi ostao sočan, netaknute teksture i žute boje. Brzo se priprema u rerni tako što se tanak sloj neodmrznutog pomfrita stavi u tepsiju, na papir za pečenje, bez dodavanja masnoća, pa peče u rerni, prethodno zagrejanoj na 220*C.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na šnicle, izlupati tučkom za meso i grilovati na malo ulja. Na drugoj polovini maslinovog ulja propržiti naseckani crni luk, dodati iseckane masline, paradajz pelat i začine. Pomfrit peći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 220*C. Piletinu servirati uz pomfrit, preliti prelivom od maslina i paradajza i poslužiti uz crni hleb.
Udeo masnoća u energetskoj vrednosti ovog obroka je iznad preporučenih 30%, te osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče unos masnoća i soli umesto pomfrita kao prilog uz ovo jelo treba da serviraju krompir kuvan ili pečen u ljusci.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 910 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 100 g zelenih maslina bez koštica
    • 350 g usitnjenog paradajz pelata
    • 150 g crnog luka
    • biber
    • so
    • origano
    • 400 g pomfrita
    • 200 g crnog hleba