Toggle Navigation

 

Piletina sa šitakama i šampinjonima

Šitake nazivaju ubicom raka, a poznato je da ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi, reguliše krvni pritisak, te oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Lentinan je supstanca iz ovih gljiva koja se na Dalekom Istoku koristi kao dodatak hemoterapiji u lečenju karcinoma u sistemu za varenje (kolorektalni i želudačni).

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti piletinu isečenu na kocke, dodati iseckane pečurke, začiniti dodatkom za jelo, karijem i biberom. Naliti sa malo vode i kuvati. Kada je jelo gotovo oko 80%, zgusnuti ga umućenim mlekom i brašnom. Preliti pavlakom za kuvanje, promešati i kratko prokuvati. Servirati piletinu na tanjir i poslužiti uz krišku crnog hleba.
Kombinacija mesa i pečuraka u istom obroku rezultira povećanim unosom belančevina u organizam. Međutim, povećan unos belančevina kod osoba koje imaju giht može dovesti do pogoršanja tegoba i pojave upale i bolova. Ovim osobama se osim ograničenja unosa belančevina savetuje i smanjenje unosa masti i alkohola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 400 g šampinjona
    • 200 g šitaki gljiva
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 40 ml obranog mleka
    • biber
    • kari
    • 2 kašike brašna
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog hleba