Toggle Navigation

 

Piletina i vrganji sa jajima

Vrganji su uz šampinjone najčešća gljiva na domaćem tržištu. Nalazimo je od maja do oktobra po šumama i livadama, ima veliki okrugao klobuk smeđe boje, dok je drška svetlija i trbušastog oblika. Meso vrganja je debelo i belo, a uz kožicu klobuka crvenkasto smeđe boje. Miris i ukus su odlični, dobar je za sušenje, a sadrži i vitamine B, C i D.

Plativoo
Priprema

Pileće batake i karabatake odkostiti, posoliti, pobiberiti, i lagano peći na zagrejanom ulju.

Preliti belim vinom i ostaviti da se kuva dok tečnost ispari (ali ne skroz).

Vrganje potopiti u hladnu vodu i ostaviti da malo odstoje a zatim ih procediti.

Na ulju izdinstati iseckan crni luk, dodati vrganje i dinstati par minuta.

Začiniti, dodati umućena jaja i promešati.

Vrganje i piletinu servirati uz salatu od paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 336 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 226 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 168 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g sušenih vrganja
    • 200 g crnog luka
    • 600 g otkošćenih pilećih bataka
    • 100 ml belog vina
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 2 jaja
    • 400 g paradajza
    • dodatak za jelo