Na blago zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati izrendanu šargarepu i celer, krompir isečen na kocke i sitno iseckan beli luk. Jelo dinstati par minuta, začiniti dodatkom za jelo i crvenom mlevenom paprikom i preliti vinom. Nakon par minuta sipati sok od paradajza, dodati vodu i dinstati još 10 minuta. Somovinu iseći na komade, dodati u šerpu sa povrćem i ostaviti da se kuva 10 minuta. Kuvane široke rezance servirati na tanjir, a zatim dodati i kuvani paprikaš od somovine sa povrćem.
Preporuka iskusnih kulinara je da se somovina pripremi tako što se komadi ribe nakapaju limunovim sokom ili sirćetom, posole, poklope i ostave na hladnom oko pola sata. Riba bude ukusnija i mekša, i ne raspada se prilikom kuvanja.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 515 kcal
Natrijum - 600 mg
Masti - 22 g
Masti (%) - 38 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 60 mg
Belančevine - 29 g
Belančevine (%) - 22 %
Ugljeni hidrati - 48 g
Ugljeni hidrati (%) - 40 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 30 mg
Belančevine - 14.5 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 24 g
Ugljeni hidrati (%) - 20 %
Vlakna - 4 g