Lignje iseći na manje komade. Crveni luk i paradajz iseći na kocke, staviti u posudu, dodati kapar i lignje. Izmešati maslinovo ulje, tucanu papriku, biber, peršunov list i sok od limuna. Dodati u pripremljene lignje sa povrćem, promešati i servirati uz crni hleb.
Morski plodovi, prema piramidi pravilne ishrane, pripadaju grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola.
Porcija za odraslu osobu - 365 g
Energetska vrednost porcije - 470 kcal
Natrijum - 870 mg
Masti - 18 g
Masti (%) - 35 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 350 mg
Belančevine - 32 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 43 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 182.5 g
Energetska vrednost porcije - 235 kcal
Natrijum - 435 mg
Masti - 9 g
Masti (%) - 17.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 175 mg
Belančevine - 16 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 21.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %
Vlakna - 3 g