Toggle Navigation

 

Šumska tajna u lisnatoj činiji

šitake gljiva ima izvanredna medicinska, a ne samo nutritivna svojstva na ljudski organizam, jer sadrži čitav skup vrednih vitamina, aminokiselina i polisaharida koji pomažu organizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti. šitake nazivaju ubicom raka, a ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak, te oporavlja bolesnu jetru i pankreas. 

Plativoo
Priprema
Polovinu lisnatog testa razvući na pravougaonik debljine 0,5 cm i isto uraditi i sa drugom polovinom. Obe količine testa iseći na 6 jednakih delova. Premazati 6 delova uz ivicu jajetom a iz preostalih 6 izvaditi modlom sredinu da bi se dobile pogačice. Testo iz kojih su izvađene pogačice staviti preko premazanih kvadrata i dobro ih spojiti. Staviti na pleh obložen papirom za pečenje, premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
 
Luk iseckati sitno i ispržiti na vrelom ulju. Iseckati sve tri vrste pečuraka, dodati u luk i šumsku tajnu lagano upržiti. Dodati senf, preliti bujonom od povrća i začiniti po želji.
 
Brašno razmutiti sa malo vode i uz neprekidno mešanje dodati u šumsku tajnu i ukrčkati par minuta.
 
Na gotovo lisnato testo servirati šumsku tajnu, odgore staviti pogačicu i poslužiti. 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 1 jaje
    • 150 g šampinjona
    • 150 g bukovače
    • 150 g šitaki pečuraka
    • 1 glavica crnog luka
    • 250 ml bujona od povrca
    • biber
    • so
    • 10 g senfa
    • 20 ml ulja
    • 10 g brašna