šampinjone obrisati čistom krpom i odvojiti dršku od kapica. U vatrostalnu posudu sipati ulje, poređati listove vinove loze i šampinjone, te peći 15 minuta na 150 °C. U avanu izgnječiti beli luk, dodati so, biber, đumbir i majoran, sve izmešati i sipati u kapice šampinjona. šampinjone dekorisati čeri paradajzom
i peršunovim listom, pa poslužiti na podlozi od integralnog pirinča, uz kukuruzni hleb.
šampinjoni su po sadržaju belančevina jedna od najbogatijih vrsta pečuraka. Od ugljenih hidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske materije, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu ni skrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe obolele od dijabetesa.
Porcija za odraslu osobu - 440 g
Energetska vrednost porcije - 425 kcal
Natrijum - 550 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 20 mg
Belančevine - 12 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 66 g
Ugljeni hidrati (%) - 62 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal
Natrijum - 275 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 10 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 33 g
Ugljeni hidrati (%) - 31 %
Vlakna - 3 g