Toggle Navigation

 

Salata od piletine sa celerom

U azijskim zemljama se celer od davnina koristi za snižavanje krvnog pritiska. Savremena istraživanja su pokazala da celer u svom sastavu poseduje aktivne materije koje opuštaju mišiće arterija i na taj način regulišu krvni pritisak.

Plativoo
Priprema

Piletinu obariti, ocediti, iseći na kockice i staviti u činiju.

Celer narendati, staviti u činiju i dodati bareni pirinač, šampinjone, kiselu pavlaku, majonez, senf i začine.

Dobro promešati i servirati salatu na tanjir. Poslužiti uz tost i jogurt.

Koren celera treba očistiti četkicom u hladnoj vodi kako bi se uklonili ostaci zemlje, potom odseći vrh i oguliti njegovu grubu površinu. Nakon što se celer naseče na šnite, kockice ili se nariba, nacedi se limunov sok ili se na kratko uroni u vodu sa limunovim sokom kako u kontaktu sa svetlom ne bi izgubio boju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 5.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 31.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 300 g barenog pirinča
    • 200 g mariniranih šampinjona
    • 100 g celera
    • 200 ml kisele pavlake
    • 30 g majoneza bez jaja
    • 30 g senfa
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 8 parcadi tosta
    • 800 ml jogurta od obranog mleka