Toggle Navigation

 

Mimoza sa šampinjonima

Šampinjoni se mogu pripremiti na najrazličitije načine, imaju dobar ukus, podstiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranljivu vrednost kao što to imaju sve pečurke. S obzirom na to da su bogati proteinima, mogu obogatiti ishranu, naročito osobama koje ne konzumiraju meso ili onima koje to čine retko.

Plativoo
Priprema

Cele šampinjone izgrilovati u nauljenom tiganju i začiniti.

Zelenu salatu iseckati, poređati u tanjir, dodati čeri isečen na kriške i šampinjone.

Preko narendati ranije obarena žumanca. Predjelo poslužiti uz crni hleb i sok od višnje

 

Ovaj odlično izbalansiran obrok, sa uravnoteženim odnosom masti, belančevine i ugljenih hidrata, sadrži znatnu količinu holesterola poreklom iz žumanca. Osobe koje žele da smanje njegovu količinu u porciji, prilikom pripreme salate mogu da upotrebe jedno ili dva žumanceta manje.


 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 210 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • zelena salata
    • 200 g šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • 4 barena žumanceta
    • so
    • biber
    • 100 g čeri paradajza
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od višnje