Toggle Navigation

 

Lisnata pita sa brokolijem

Povrće iz grupe krucifera – kupus, karfiol, kelj, brokoli, prokelj, keleraba i dr., osim što sadrže veliku količinu vlakana, sadrže i fitohemikalije na bazi sumpora, za koje se smatra da podstiču organizam da se bori protiv izazivača raka. 

Plativoo
Priprema

U činiji umesiti sastojke za testo, ostaviti da odstoji pola sata, a zatim ga razvući oklagijom na tanji list i obložiti okrugli kalup za pitu.

Iseći višak testa sa ivica kalupa i izbockati dno sa viljuškom.

Slaninu iseckati na kockice.

U drugoj činiji sjediniti jaja, sir, pavlaku, promešati i dodati cvetove brokolija i slaninu. Sipati nadev preko testa i staviti u rernu da se peče na 200*C.

Pitu prohladiti i iseći na parčad. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

5

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 300 g brašna
    • 130 g margarina
    • vode
    • so
    • pola kesice praška za pecivo
  • Nadev:
    • 150 g dinljene slanine u komadu
    • 100 g sitnog sira
    • 4 jaja
    • 400 g blanširanog brokolija
    • 125 ml pavlake za kuvanje