Toggle Navigation

 

Kruške i gorgonzola u lisnatom testu

U našem podneblju kruška je izuzetno cenjeno voće. U 100 g ploda kruške ima do 60 kcal, od toga najviše ugljenih hidrata, i to fruktoze, zbog čega se ne isključuje iz jelovnika dijabetičara. Mogu je koristiti i osobe sa povišenim holesterolom. 

Plativoo
Priprema
Lisnato testo rastanjiti, iseći na 4 dela i staviti u posude premazane puterom.
 
Kruške iseći na kriške, kratko prokuvati u belom vinu sa karanfilićem i ocediti.
 
Zatim ih poređati na testo, dodati gorgonzolu i preliti umućenim jajima sa mlekom i začinima.
 
Staviti u rernu zagrejanu na 200°C i zapeći 10-ak minuta. Servirati i poslužiti. 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 775 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 387.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 400 g krušaka
    • 300 ml belog vina
    • 200 g gorgonzole
    • 200 ml mleka
    • 3 jaja
    • karanfilić
    • so
    • biber