Toggle Navigation

 

Kremasta supa sa šitaki gljivama

Šitake gljiva ima izvanredna medicinska, a ne samo nutritivna svojstva na ljudski organizam, jer sadrži čitav skup vrednih vitamina, aminokiselina i polisaharida koji pomažu organizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti. Šitake nazivaju ubicom raka, a ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak, te oporavlja bolesnu jetru i pankreas.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju dinstati isečene šitake oko 3 minuta, posoliti, pobiberiti i dodati sitno iseckan crni i beli luk.

Dinstati oko 10 minuta na tihoj vatri, dok luk ne postane staklast i omekša.

Začiniti majčinom dušicom, preliti vinom i vodom i kuvati još 15 minuta.

Izmiksati sastojke dok supa ne postane kremasta i ostaviti da provri.

Supu servirati toplu i dekorisati gljivama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 159 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 79.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

2

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g šitake gljiva
    • 1 kašicica morske soli
    • 1 kašicica bibera
    • 2 cena belog luka
    • majčina dušica
    • 100 ml belog vina
    • 600 ml vode
    • 1 glavica crnog luka