Toggle Navigation

 

Čorba od bundeve i oraha

Bundeva je jednogodišnja biljka poreklom iz tropske Amerike. Jestivi su skoro svi delovi bundeve: plod, listovi, cvetovi i seme. Kod nas se uglavnom jedu plodu i semenke, dok se na Istoku u supama ili uz bareno zeleno povrće jedu i mladi listovi bundeve koji su bogati vitaminom A, fosforom, kalcijumom i magnezijumom.

Plativoo
Priprema

Orahe samleti i kratko propržiti u suvom tiganju.

Na zagrejanom maslinovom ulju prodinstati sitno iseckan crveni luk, posuti karijem, dodati iseckanu bundevu, posoliti i preliti bujonom, toliko da ogrezne. Kuvati na laganoj vatri dok bundeva ne omekša, a zatim usitniti štapnim mikserom.

U proključalu čorbu dodati pavlaku za kuvanje i veću količinu oraha i promešati.

Servirati čorbu od bundeve i oraha na tanjir, posuti preostalim orasima i dekorisati uljem od bundeve.

Čorbu poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 4 mg

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 699 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 155 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 2 mg

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 349.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Dekoracija:
    • ulja od bundeve
  • Ostali sastojci:
    • 350 g crvenog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 600 g bundeve
    • 600 ml bujona od povrca
    • so,
    • biber
    • kari
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 100 g oraha