Toggle Navigation

 

Ajvar torta od tosta

Aromatičan i ukusan, domaći ajvar predstavlja jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje koji se može poslužiti kao prilog uz brojna jela ili kao jednostavan, hlebni namaz. Pravi se od crvene paprike i patlidžana sa dodatkom začina.

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti kiselu pavlaku, majonez i ajvar i podeliti na tri dela.

U deo smese dodati rendanu šunkaricu, u drugi rendani trapist, a treći deo ostaviti takav kakav jeste.

Na tacnu ređŒati kriške tost hleba - 4 komada, premazati prvim filom, preklopiti kriškama tosta, premazati drugim filom, preklopiti i premazati trećim filom.

Preklopiti kriškama tost hleba i celu tortu premazati premazom od sitnog sira, majoneza, kisele pavlake i svežeg peršuna.

Ajvar tortu staviti u frižider da se stegne i ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 366 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 183 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 1 pakovanje belog tost hleba
    • 400 ml kisele pavlake
    • 200 g majoneza
    • 200 g ajvara
    • 200 g rendane šunkarice
    • 200 g rendanog trapista
  • Premaz:
    • 200 g sitnog sira
    • 200 g majoneza
    • 200 ml kisele pavlake
    • peršunov list