Toggle Navigation

 

Zemičke sa suvim vratom

Da li ste znali da su još Stari Egipćani i Vavilonci koristili kvasac pri mešenju hleba? Doduše, nije im baš bilo jasno kako kvasac radi, pa su fermentaciju smatrali milošću i mudrošću boga Ozirisa. 

Plativoo
Priprema

U mlakom mleku razmutiti šećer i kvasac.

Kada kvasac nabubri dodati brašno, so, ulje i umesiti testo. Odmah napraviti 12 malih jufki i staviti ih u podmazan kalup za mafine.

Premazati zemičke umućenim jajetom i malo zaseći.

Ostaviti da se udvostruče, a zatim ih ispeći u dobro zagrejanoj rerni na 180°C, oko 20 minuta, dok ne porumene.

Zemičke ohladiti, prerezati na pola, premazati kiselom pavlakom, staviti list zelene salate, list suvog vrata i kolut paradajza, preklopiti i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 181 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 90.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

105 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g brašna
    • 10 g šećera
    • 5 g soli
    • 25 g kvasca
    • 200 ml toplog mleka
    • 1 jaje
    • 100 ml ulja
    • 100 g suvog vrata
    • 180 g kisele pavlake
    • 1 glavica zelene salate
    • paradajza