Toggle Navigation

 

Tortilje

Tortilje su osnova većine meksičkih jela pa, ako želite da savladate meksičku kuhinju, ovo je nešto od čega bi trebalo da počnete. Prave se uglavnom u dve varijante: samo od pšeničnog brašna ili kombinacija pšeničnog i kukuruznog brašna, uz obavezan dodatak masnoće, a to je u principu uvek puter (maslac.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti obe vrste brašna (pšenično i kukuruzno), puter, šećer, so, prašak za pecivo i vodu.

Umesiti glatko testo i podeliti na šest jufkica. Ostaviti ih da odstoje 20 minuta, a zatim ih razviti oklagijom na list veličine tanjira.

Ispeći testo u zagrejanom tiganju.

Gotovo testo za tortilje puniti raznim filovima i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 237 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 118.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g pšeničnog brašna
    • 125 g kukuruznog brašna
    • 40 g putera
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 125 ml tople vode
    • 5 g praška za pecivo