Toggle Navigation

 

Slatka pogača

Kad zamiriše po kući...

Plativoo
Priprema

Kvasac preliti sa malo toplog mleka, posuti šećerom i ostaviti da uskisne.

U posudu staviti brašno, pripremljen kvasac, koru i sok od pomorandže, rastopljen margarin, šećer, vanil-šećer, žumanca i uz dolivanje mlakog mleka umesiti testo. Testo mora biti meko, nikako tvrdo.

Testo premesiti i podeliti na tri lopte jednake veličine. Staviti u okrugli kalup jednu uz drugu i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Premazati pogaču žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 98 mg

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Natrijum - 70 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 49 mg

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Natrijum - 35 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg brašna
    • 40 g svežeg kvasca
    • 250 g rastopljenog margarina
    • 250 g šećera
    • 2 kesice vanil-šecera
    • 6 žumanaca
    • 500 ml mleka
    • rendana kora 1 pomorandže
    • 2 kašike soka od pomorandže
    • 2 kašike domaće rakije
    • 1 žumance za premaz