Toggle Navigation

 

Slane lepinjice

Lan se može na različite načine. Najbolje je cele semenke koristiti za pripremu peciva, hleba ili jela. Ukoliko Vam smeta celo zrno lana preporučuje se da koriste sveže samleven lan. Samlevene semenke lana možete da stavljate u umake, salate, supe od povrća, sarme, pečenja, žitarice za doručak, jogurt. 

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti margarin i jaje.

Dodati pivo, brašno, semenke susama i lana, posoliti i pobiberiti.

Izraditi testo, praviti manje kuglice, spljoštiti u lepinjicu i ispeći u zagrejanom ulju.

Lepinjice ređati na papirne ubruse, da bi se ocedio višak masnoće koje su upile prilikom pečenja, a zatim servirati na tanjir.

Dekorisati po želji i lepinjice poslužiti tople ili hladne. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 76 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 38 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g brašna
    • 250 ml piva
    • 250 g margarina
    • 1 jaje
    • 150 g semenki (susam i lan)
    • so
    • beli biber
    • ulje za prženje