Kalup za mafine premazati razmekšalim puterom.
Prosejati brašno i prašak za pecivo i pomešati sa pšeničnim pahuljicama, te začiniti solju i biberom. Puter u komadićima dodati u brašno. Dodati kiselo mleko, peršun, origano i mentu i umesiti testo.
Oblikovati 12 kuglica i po jednu staviti u kalup.
Umutiti penasto jaje i premazati mafine. Peći ih zagrejanoj rerni 15-20 minuta, na 200 stepeni.
Pečene mafine ostaviti da se ohlade 10 minuta, servirati na tanjir i poslužiti uz jogurt.
Uravnotežen obrok, sa značajnom količinom natrijuma. Ne zaboravite da je preporučeni dnevni unos natrijuma oko 2400 mg, što znači da ste već uneli približno 40% RDA. Ostatak dana birajte namirnice siromašne natrijumom, pre svega sveže voće i povrće.
Porcija za odraslu osobu - 305 g
Energetska vrednost porcije - 385 kcal
Natrijum - 970 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 24 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 78 mg
Belančevine - 17 g
Belančevine (%) - 17 %
Ugljeni hidrati - 58 g
Ugljeni hidrati (%) - 59 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 152.5 g
Energetska vrednost porcije - 192.5 kcal
Natrijum - 485 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 12 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 39 mg
Belančevine - 8.5 g
Belančevine (%) - 8.5 %
Ugljeni hidrati - 29 g
Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %
Vlakna - 2 g