Toggle Navigation

 

Pužići sa prazilukom

Praziluk, najbliži „rođak“ crvenog luka, predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala. Može se konzumirati sirov ili kuvan, ali ako ga pržite u masnoći, još na početku zagrevanja dodajte kašiku vode kako bi snizili temperaturu zagrevanja masnoće čime ćete smanjiti mogućnost zagorevanja i nastanka štetnih materija.

Plativoo
Priprema

Na malo ulja propržiti praziluk isečen na kolutove i začiniti.

Raširiti koru za pitu, staviti praziluk, ponovo koru, premazati pavlakom, prekriti korom, staviti oceđene šampinjone i tako redom dok se ne potroše svi sastojci.

Napraviti rolat, pa ga iseći na kolutove debljine oko 2 cm.

Vatrostalnu posudu premazati uljem i poređati isečene kolute rolata, posuti trapistom, a zatim zapeći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C.

Uz pužiće od praziluka poslužite čašu jogurta.

 

Prilikom kupovine praziluka vodite računa da listovi budu izrazito zelene boje, beli deo praziluka mora biti bez mrlja a na dodir treba da bude čvrst. Od začina, uz praziluk se najviše slažu peršun, bosiljak, kadulja i timijan.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 755 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 377.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kora za pitu
    • 400 g praziluka
    • 200 g mariniranih šampinjona
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • so
    • 100 ml kisele pavlake
    • 80 g narendanog trapista
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak