Toggle Navigation

 

Pogačice sa čvarcima

Čvarci su specijalitet srpske kuhinje i spadaju u vrstu jela koja se dobija od svinjske slanine. Postupak pripreme je sledeći:sveža slanina se iseče na sitne komade, stavi u duboki metalni kazan, prži se uz neprekidno mešanje, prvo se otapa mast koja se ocedi a sitni komadi mesa i masnoće se isprže i osuše. Čvarci se čuvaju osušeni i serviraju samostalno kao predjelo ili kao dodatak uz pojedina jela.

Plativoo
Priprema

Kvasac i šećer razmutiti sa malo mlakog mleka i ostaviti da nabubri.

U činiju staviti brašno, jaja, so, biber, mast i razmućen kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti da se udvostruči.

Oklagijom razviti testo na tanji list i premazati samlevenim čvarcima. Preklopiti sa svih strana i ostaviti 10 minuta da se testo odmara. Postupak ponoviti tri puta.

Zatim razviti testo i nožem iseći pogačice.

Poređati ih u pripremljenu tepsiju i premazati svaku umućenim jajetom.

Staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200°C, oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 47 mg

Masti - 55 g

Masti (%) - 79 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 23.5 mg

Masti - 27.5 g

Masti (%) - 39.5 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 2 jajeta
    • so
    • biber
    • 60 g svinjske masti
    • 500 ml mlakog mleka
    • 300 g samlevenih čvaraka
    • 1 jaje