Toggle Navigation

 

Pita od oslića (posno)

Istraživanje pod nazivom "Studija 7 zemalja" je pokazalo da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u mediteranskim zemljama 2-3 puta manja nego u kontinentalnom delu Evrope i SAD, što se između ostalog pripisuje i mediteranskom načinu ishrane čiji je nezaobilazni sastojak morska riba.Po svojoj strukturi oslić ubrajamo u dijetetske namirnice jer ima malu količinu masnoće, a time i malu energetsku vrednost. Zbog toga se može uklopiti u bilo koju vrstu ishrane, pa čak i ishranu bolesnika. Energetska vrednost mu iznosi oko 330 kcal na 100 g sveže namirnice

Plativoo
Priprema

Praziluk sitno iseći, kratko prodinstati na zagrejanom ulju i začiniti.

Dodati usitnjen bareni oslić.

U tepsiju položiti sloj kora za pitu, poprskati uljem i mineralnom vodom i staviti pripremljen fil od praziluka sa oslićem.

Ređati kore i fil dok se sve ne potroši, a zatim pitu staviti u rernu zagrejanu na 200*C i peći 20-ak minuta.

Pitu poslužiti uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 225 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kora za pitu
    • 600 g kuvanog oslića
    • 250 g praziluka
    • biber
    • 4 kašike ulja
    • dodatak jelu
    • unassigne
    • 100 ml kisele vode
Ključne reči:
posno kore za pitu oslić praziluk