Toggle Navigation

 

Neobična palenta

Izbor belog pilećeg ili ćurećeg mesa za odrasle je zdravstveno najprihvatljiviji izbor zbog malog sadržaja masti, ukoliko se ne upotrebljava kožica. Međutim, unos ćurećeg mesa treba da ograniče osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ćuretina ima visoku koncentraciju purina.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti isečeno ćureće meso, iseckanu šargarepu i papriku.

Dodati grašak i začine. Preliti bujonom i mlekom i kuvati 25 minuta.

Pred kraj kuvanja dodati palentu i kuvati dok se ne zgusne.

Skuvanu palentu razliti u kalup i ostaviti da se ohladi.

Servirati neobičnu palentu na tanjir i poslužiti uz napitak po želji.

 

Udeo belančevina u energetskoj vrednosti ove neobične palente je iznad preporučenih vrednosti, što kod većine zdravih osoba neće dovesti do zdravstvenih problema. Međutim, osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da smanje unos belančevina, poput bolesnika sa hroničnom insuficijencijom bubrega, moraju da prilagode veličinu porcije u skladu sa smernicama dobijenim od svog lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g ćurećeg belog mesa
    • 200 ml bujona
    • 250 ml obranog mleka
    • 100 g šargarepe
    • 100 g graška
    • 100 g crvene paprike
    • 200 g palente
    • dodatak jelu
    • biber
    • 800 ml soka od pomorandže