Razmrviti svež kvasac, posuti šećerom, preliti mlakim mlekom i ostaviti na toplom mestu oko 10 minuta da uskisne.
U pripremljen kvasac dodati brašno i ulje, posoliti i umesiti glatko testo. Testo blago premesiti na radnoj površini i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Oklagijom razvući testo, posuti rendanom šargarepom, uviti u veknu i staviti u kalup za pečenje.
Ostaviti još 20 minuta na toplom mestu, premazati jajetom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180*C oko 30 minuta.
Kad hleb porumeni, premazati ga margarinom, izvaditi iz kalupa i servirati uz slani obrok.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 225 kcal
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 11 %
Masti - 5 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 14 mg
Ugljeni hidrati - 37 g
Ugljeni hidrati (%) - 67 %
Natrijum - 65 mg
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 112.5 kcal
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 7 mg
Ugljeni hidrati - 18.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %
Natrijum - 32.5 mg
Vlakna - 1 g