Toggle Navigation

 

Mlečni hleb sa šargarepom

Pivski ili pekarski kvasac su lekari u XVI veku nazivali i kao Božanski lek!

Plativoo
Priprema

Razmrviti svež kvasac, posuti šećerom, preliti mlakim mlekom i ostaviti na toplom mestu oko 10 minuta da uskisne.

U pripremljen kvasac dodati brašno i ulje, posoliti i umesiti glatko testo. Testo blago premesiti na radnoj površini i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Oklagijom razvući testo, posuti rendanom šargarepom, uviti u veknu i staviti u kalup za pečenje.

Ostaviti još 20 minuta na toplom mestu, premazati jajetom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180*C oko 30 minuta.

Kad hleb porumeni, premazati ga margarinom, izvaditi iz kalupa i servirati uz slani obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 14 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Natrijum - 65 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 112.5 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Natrijum - 32.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 g brašna
    • 40 g svežeg kvasca
    • 300 g rendane šargarepe
    • 450 ml mleka
    • 75 ml ulja
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 1 jaje
    • margarina za premaz
Ključne reči:
brašno kvasac šargarepa mleko ulje