Lisnato testo rastanjiti oklagijom, obložiti kalup i nabockati viljuškom.
Naseckati pršutu i gorgonzolu i posuti po lisnatom testu.
U činijicu staviti jaja, mleko, kiselu pavlaku, so i biber i dobro umutiti. Preliti preko sira i pršute.
Staviti da se peče u zagrejanu rernu, 15-ak minuta na 190*C. Uz pitu poslužiti napitak po želji.
Gorgonzola ili „plavi italijanski sir" se pravi od punomasnog kravljeg mleka, soli i posebne vrste gljivica. S obzirom na to da sadrži 48% masnoće pripada grupi punomasnih sireva. Ova pita za čiju pripremu se koristi gorgonzola, kisela pavlaka i lisnato testo sadrži skoro 50% masnoće zbog čega nije pogodna za osobe sa srčanim oboljenjima, povišenim vrednostima masnoća u krvi, dijabetesom i drugim hroničnim oboljenjima koja zahtevaju posebne režime ishrane.
Porcija za odraslu osobu - 300 g
Energetska vrednost porcije - 415 kcal
Natrijum - 1005 mg
Masti - 22 g
Masti (%) - 48 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 138 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 18 %
Ugljeni hidrati - 36 g
Ugljeni hidrati (%) - 34 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 150 g
Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal
Natrijum - 502.5 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 24 %
Zasićene masti - 4.5 g
Holesterol - 69 mg
Belančevine - 9.5 g
Belančevine (%) - 9 %
Ugljeni hidrati - 18 g
Ugljeni hidrati (%) - 17 %
Vlakna - 0.5 g