Toggle Navigation

 

Kiflice sa kiselom pavlakom

Od salata do peciva - ništa bez neizbežne pavlake.

Plativoo
Priprema

Izmrviti kvasac, posuti šećerom, dodati tri kašike brašna i preliti zagrejanim mlekom. Ostaviti da kvasac uskisne.

U činiju staviti brašno, so, jaja, rastopljen margarin, kiselu pavlaku, promešati, a zatim dodati pripremljen kvasac. Umesiti glatko, vazdušasto testo i ostaviti da se udvostruči oko sat vremena.

Testo podeliti na jufke, razvući oklagijom, iseći na trouglove i praviti kiflice.

Premazati umućenim žumancem, staviti u tepsiju i peći na 180°C oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 24 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Natrijum - 50 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 72.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 12 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 25 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml mleka
    • 1 svež kvasac
    • 3 kašike šećera
    • 1 kašika soli
    • 1 kg pšeničnog oštrog brašna
    • 180 g kisele pavlake
    • 3 jajeta
    • 125 g margarina
    • žumance za premaz