Toggle Navigation

 

Kajzerice

Klasik među pecivima.

Plativoo
Priprema

Mleko i vodu kratko zagrejati, dodati izmrvljen kvasac i šećer i ostaviti da uskisne.

U činiju staviti brašno, dodati 125 g margarina, so, jaje, pripremljen kvasac i umesiti glatko testo (ako je potrebno dodati još brašna jer se testo ne sme lepiti ni za ruke ni za zidove posude u kojoj se mesi). Umešeno testo ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Napraviti 12 loptica od testa, poređŠati ih u tepsiju jednu uz drugu i na vrhu svake nožem zaseći znak u obliku krstića. Ostaviti još pola sata na toplom mestu.

Pre stavljanja u rernu na svaku kajzericu staviti po listić margarina. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 307 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Natrijum - 169 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 153.5 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 9 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Natrijum - 84.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 svež kvasac
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 150 ml mleka
    • 150 ml vode
    • 125 g margarina
    • 1 jaje
    • 100 g margarina