Toggle Navigation

 

Grčki hleb

Kada koristite integralno brašno, količina potrebne vode za testo može da varira. U zavisnosti od toga, koliko je fino mleveno integralno brašno, ono može da upije manje ili više vode. Stoga u receptu navedene količine tečnosti smatrajte preporučenim, ne tačnim merama. 

Plativoo
Priprema

Umesiti meko testo od brašna, soli, kvasca, meda, vode i mleka. Ostaviti ga da uskisne, odnosno udvostruči svoju masu, a zatim ga uviti u rolnu i iseći na šest delova.

Ređati u tepsiju deo po deo, jedan do drugog, premazati mlekom i posuti susamom.

Staviti hleb da se peče u zagrejanu rernu na 200°C, dok ne porumeni.

Izvaditi iz rerne, iseći na kriške i servirati u korpicu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 208 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 11 %

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 104 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5.5 %

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Premaz:
    • 60 ml toplog mleka
    • susam
    • 350 g oštrog brašna
    • 125 g integralnog brašna
    • 50 g kukuruznog brašna
    • 1 kašicica soli
    • 2 kašike meda
    • 1 suvi kvasac
    • 250 ml tople vode
    • 60 ml toplog mleka